Zeleninové chuťovky s paradajkovou omáčkou
Potrebujeme:
200 g ružičiek brokolice
200 g ružičiek karfiolu
200 g mrkvy
200 g zeleru
Na cesto:
125 g hrubozrnnej múky
1 šálka piva
1 ČL olivového oleja
1 PL cukru
soľ
1 žĺtok
1 bielok a olej na fritovanie
Na omáčku:
4 paradajky
2 PL masla alebo nestuženého rastlinného tuku
1 cibuľu
2 PL paradajkového pretlaku
2 PL hrubozrnnej múky
1 šálku bieleho vína
1 šálku zeleninového vývaru
1 šálku smotany
soľ
mleté čierne korenie
cukor
½ zväzku oregana
Postup:
Zeleninu očistite, pokrájajte na menšie kúsky, dajte do osolenej vody, 5 - 10 min. blanšírujte, vyberte a nechajte odkvapkať. Múku s pivom, olejom, cukrom, soľou a žĺtkom vypracujte na cestíčko a nechajte asi 15 min. napučať. Bielok vyšľahajte do tuha a pridajte do cestíčka. Zeleninu obaľte cestíčkom a v horúcom oleji vypražte do zlatista.
Omáčka: olúpané a jadier zbavené paradajky poduste v hrnci s maslom alebo rastlinným tukom a nadrobno posekanou cibuľou asi 5 min. Pridajte paradajkový pretlak, premiešajte, poprášte múkou a za stáleho miešania podlievajte vínom a dopĺňajte zeleninovým vývarom. Prikryté povarte na slabom ohni 5 min. a často miešajte. Pridajte smotanu, ochuťte soľou, čiernym korením a cukrom a varte ďalších 5 min. K omáčke pridajte prebraté a posekané oregano a dajte na taniere. Zeleninové kúsky položte na omáčku a hneď podávajte.
200 g ružičiek brokolice
200 g ružičiek karfiolu
200 g mrkvy
200 g zeleru
Na cesto:
125 g hrubozrnnej múky
1 šálka piva
1 ČL olivového oleja
1 PL cukru
soľ
1 žĺtok
1 bielok a olej na fritovanie
Na omáčku:
4 paradajky
2 PL masla alebo nestuženého rastlinného tuku
1 cibuľu
2 PL paradajkového pretlaku
2 PL hrubozrnnej múky
1 šálku bieleho vína
1 šálku zeleninového vývaru
1 šálku smotany
soľ
mleté čierne korenie
cukor
½ zväzku oregana
Postup:
Zeleninu očistite, pokrájajte na menšie kúsky, dajte do osolenej vody, 5 - 10 min. blanšírujte, vyberte a nechajte odkvapkať. Múku s pivom, olejom, cukrom, soľou a žĺtkom vypracujte na cestíčko a nechajte asi 15 min. napučať. Bielok vyšľahajte do tuha a pridajte do cestíčka. Zeleninu obaľte cestíčkom a v horúcom oleji vypražte do zlatista.
Omáčka: olúpané a jadier zbavené paradajky poduste v hrnci s maslom alebo rastlinným tukom a nadrobno posekanou cibuľou asi 5 min. Pridajte paradajkový pretlak, premiešajte, poprášte múkou a za stáleho miešania podlievajte vínom a dopĺňajte zeleninovým vývarom. Prikryté povarte na slabom ohni 5 min. a často miešajte. Pridajte smotanu, ochuťte soľou, čiernym korením a cukrom a varte ďalších 5 min. K omáčke pridajte prebraté a posekané oregano a dajte na taniere. Zeleninové kúsky položte na omáčku a hneď podávajte.
Ďalšie články
13.09.2009 11:50 Šunkové jednohubky13.09.2009 11:49 Šampiňóny ako minútka
13.09.2009 11:48 Syrové jednohubky
13.09.2009 11:47 Syrové guličky s kešu orieškom
13.09.2009 11:46 Paradajkovo-syrové špajdle