Rýchlo, zdravo a chutne
Keď sa povie MAGGI, je nám jasné o čom je reč, ale už menej vieme o pánovi menom Julius Maggi. Tento švajčiarsky mlynár, ktorý už na sklonku 19. storočia videl svoju veľkú podnikateľskú šancu v možnosti nahradiť vtedy drahé mäso strukovinami, vyrobil a úspešne uviedol na trh v roku 1886 prvé dehydratované polievky z hrachu a fazúľ.
A ešte v tom istom roku Julius Maggi urobil aj ďalší objav, ktorý preslávil jeho meno po celom svete. Prišiel s tekutým korením na dochutenie polievok. Po jeho smrti prevzala vedenie spoločnosti v švajčiarskom Kemptthale spoločnosť nesúca jeho meno a neskôr pôsobiaca pod názvom Alimentana AG, no výrobky MAGGI, predovšetkým klasické polievkové kocky i tekuté korenie, boli veľmi obľúbené už aj u spotrebiteľov v predvojnovom Československu. V roku 1947 bola firma Alimentana AG prevzatá svetovou potravinárskou spoločnosťou NESTLÉ. Tradícia prítomnosti značky MAGGI na našom trhu, prerušená v roku 1948, bola obnovená v roku 1992. Od tej doby začala spoločnosť NESTLÉ našim spotrebiteľom opäť ponúkať široký sortiment kulinárskych výrobkov MAGGI. Značná časť z nich pochádza aj z moderného podniku spoločnosti Nestlé Slovensko, s. r. o., v Prievidzi.
Toľko história, ktorá našim matkám a babičkám zmenila ich kuchynské rituály a na rade je novinka, tentoraz Šťavnaté kura s bylinkami, ktoré rozširuje súčasnú ponuku zmesí na prípravu kuracích stehien z rady MAGGI nápady „Šťavnaté kura“. Zmes tvoria kúsky zeleniny, vybrané druhy korenia, a navyše nový variant obsahuje aj výber obľúbených byliniek, ako sú koriander, majoránka, petržlenová vňať, oregano, bazalka alebo tymian. Každé balenie obsahuje okrem zmesi aj špeciálne vrecko na pečenie, ktoré garantuje prípravu krehkého a šťavnatého mäsa zdravšie – bez pridania tuku, len vo vlastnej šťave.
Príprava pokrmu je veľmi rýchla a jednoduchá. Kuracie stehná (cca 6–8 ks, 1 kg) opláchneme, osušíme, dáme do vrecka na pečenie a zasypeme zmesou. Vrecko pevne zviažeme asi 4–5 cm od okraja a dobre pretrepeme, aby sa mäso rovnomerne obalilo zmesou. Vrecko položíme na plech a vložíme na najnižší rošt do rúry vyhriatej na 200 °C (180 °C pri teplovzdušnej rúre) a pečieme 60 minút. Potom vrecúško vyberieme z rúry, opatrne odstrihneme jeho koniec a vytiahneme krehké a šťavnaté kuracie stehná aj s výbornou prírodnou šťavou. K hotovým kuracím stehienkam môžete podávať ryžu alebo zemiaky, prípadne skúste vynechať prílohu a pripraviť čerstvý zeleninový šalát doplnený chrumkavou upečenou bagetou.
A ešte v tom istom roku Julius Maggi urobil aj ďalší objav, ktorý preslávil jeho meno po celom svete. Prišiel s tekutým korením na dochutenie polievok. Po jeho smrti prevzala vedenie spoločnosti v švajčiarskom Kemptthale spoločnosť nesúca jeho meno a neskôr pôsobiaca pod názvom Alimentana AG, no výrobky MAGGI, predovšetkým klasické polievkové kocky i tekuté korenie, boli veľmi obľúbené už aj u spotrebiteľov v predvojnovom Československu. V roku 1947 bola firma Alimentana AG prevzatá svetovou potravinárskou spoločnosťou NESTLÉ. Tradícia prítomnosti značky MAGGI na našom trhu, prerušená v roku 1948, bola obnovená v roku 1992. Od tej doby začala spoločnosť NESTLÉ našim spotrebiteľom opäť ponúkať široký sortiment kulinárskych výrobkov MAGGI. Značná časť z nich pochádza aj z moderného podniku spoločnosti Nestlé Slovensko, s. r. o., v Prievidzi.
Toľko história, ktorá našim matkám a babičkám zmenila ich kuchynské rituály a na rade je novinka, tentoraz Šťavnaté kura s bylinkami, ktoré rozširuje súčasnú ponuku zmesí na prípravu kuracích stehien z rady MAGGI nápady „Šťavnaté kura“. Zmes tvoria kúsky zeleniny, vybrané druhy korenia, a navyše nový variant obsahuje aj výber obľúbených byliniek, ako sú koriander, majoránka, petržlenová vňať, oregano, bazalka alebo tymian. Každé balenie obsahuje okrem zmesi aj špeciálne vrecko na pečenie, ktoré garantuje prípravu krehkého a šťavnatého mäsa zdravšie – bez pridania tuku, len vo vlastnej šťave.
Príprava pokrmu je veľmi rýchla a jednoduchá. Kuracie stehná (cca 6–8 ks, 1 kg) opláchneme, osušíme, dáme do vrecka na pečenie a zasypeme zmesou. Vrecko pevne zviažeme asi 4–5 cm od okraja a dobre pretrepeme, aby sa mäso rovnomerne obalilo zmesou. Vrecko položíme na plech a vložíme na najnižší rošt do rúry vyhriatej na 200 °C (180 °C pri teplovzdušnej rúre) a pečieme 60 minút. Potom vrecúško vyberieme z rúry, opatrne odstrihneme jeho koniec a vytiahneme krehké a šťavnaté kuracie stehná aj s výbornou prírodnou šťavou. K hotovým kuracím stehienkam môžete podávať ryžu alebo zemiaky, prípadne skúste vynechať prílohu a pripraviť čerstvý zeleninový šalát doplnený chrumkavou upečenou bagetou.
Ďalšie články
10.03.2010 13:05 Máte radi Mozzarellu?22.02.2010 16:15 Tá správna chuť a aróma
25.01.2010 18:24 Unikátny chuťový zážitok
25.11.2009 20:46 Trend v príprave kávy
25.11.2009 12:30 Kontrolované sladkosti