Máte radi Mozzarellu?
Potom, určite privítate pár informácií navyše. Odzneli v rámci jedinečného projektu, ktorý sa uskutočnil v 26 mestách Európy a bol zameraný na prezentáciu a degustáciu pravej talianskej Mozzarella di Bufala z regiónu Kampánia. Zdá sa, že Taliani sa nespoliehajú len na to, že je ich gastronómia všeobecna považovaná za vynikajúcu, ale vytiahli do marketingového boja v rámci Európy, s cieľom zviditelniť výrobky Made in Italy aj cez tieto gastronomické unikáty. Robia dobre, pretože len jedinečnosť a originalita v tomto globalizovanom svete má šancu na úspech.
Rozmanitosť a hodnota vinárensko-gastronomickej tradície Kampánie je uznávaná od dávnych čias a je nepochybne jedným zo základných faktorov jeho hospodárskeho rozvoja. K najvýznamnejším produktom tohto regiónu určite patrí Mozzarella di Bufala Campana.
Vyrába sa z mlieka samíc bývola a od kravského mlieka sa odlišuje obsahom tuku, skladbou bielkovín a má vyššiu koncentráciu mliečných kultúr. A práve od týchto špecifík závisí chuť a vôňa syra. Vyrába podľa starej receptúry, výlučne z plnotučného byvolieho mlieka, s pridaním mliečnych kvasiniek a soli a je excelentným príkladom kultúrneho dedičstva. Je charakterizovaná jedinečným druhom miestneho byvola a technikou chovu týchto hospodárskych zvierat. Dlhý proces genetickej selekcie či schopnosti poľnohospodárov kombinovať starú tradíciu s modernými technologickými inováciami nemajú obdobu na medzinárodnom trhu a sú zárukou špičkového produktu. Iba zo 100% surového čerstvo nadojeného mlieka a okamžite prepraveného do syrárne je totiž možné vyrobiť pravú plnotučnú mozzarellu. S pár kvapkami olivového oleja, rajčinami a čerstvou bazalkou nemá chybu.
Foto: isifa.com
Rozmanitosť a hodnota vinárensko-gastronomickej tradície Kampánie je uznávaná od dávnych čias a je nepochybne jedným zo základných faktorov jeho hospodárskeho rozvoja. K najvýznamnejším produktom tohto regiónu určite patrí Mozzarella di Bufala Campana.
Vyrába sa z mlieka samíc bývola a od kravského mlieka sa odlišuje obsahom tuku, skladbou bielkovín a má vyššiu koncentráciu mliečných kultúr. A práve od týchto špecifík závisí chuť a vôňa syra. Vyrába podľa starej receptúry, výlučne z plnotučného byvolieho mlieka, s pridaním mliečnych kvasiniek a soli a je excelentným príkladom kultúrneho dedičstva. Je charakterizovaná jedinečným druhom miestneho byvola a technikou chovu týchto hospodárskych zvierat. Dlhý proces genetickej selekcie či schopnosti poľnohospodárov kombinovať starú tradíciu s modernými technologickými inováciami nemajú obdobu na medzinárodnom trhu a sú zárukou špičkového produktu. Iba zo 100% surového čerstvo nadojeného mlieka a okamžite prepraveného do syrárne je totiž možné vyrobiť pravú plnotučnú mozzarellu. S pár kvapkami olivového oleja, rajčinami a čerstvou bazalkou nemá chybu.
Foto: isifa.com
Ďalšie články
22.02.2010 16:15 Tá správna chuť a aróma25.01.2010 18:24 Unikátny chuťový zážitok
25.11.2009 20:46 Trend v príprave kávy
25.11.2009 12:30 Kontrolované sladkosti
18.11.2009 14:43 Na zdravie, alebo všetko o sekte