5x denne
Ovocie a zelenina sú základnými zložkami potravy človeka a sú zdrojom vitamínov, minerálov, vlákniny a iných fytozlúčenín. Niektoré z nich majú vysoký obsah vitamínu C, iné sú hlavne zdrojom draslíka a železa. Ovocie a zelenina sú dôležitou súčasťou zdravého jedálnička a ich dostatočný denný príjem pomáha znižovať riziko vzniku vážnych ochorení.
Naša slovenská kuchyňa je založená hlavne na bravčovom mäse, múke, zemiakoch, kapuste, fazuli, hrachu, hríboch, šošovici a mliečnych výrobkoch. Je mastnejšia ako napríklad talianska alebo španielska kuchyňa a patrí k tým „ťažším“. Stravovacie návyky Slovákov charakterizuje nadmerný energetický príjem a vysoký príjem tukov, ktorý presahuje priemerné odporúčané výživové dávky o približne 40 %. Problematická je aj nevyváženosť podielu základných živín, nadmerná konzumácia cukru, živočíšnych výrobkov, napríklad vajec či bravčového mäsa. Súčasne je naša strava veľmi bohatá na kuchynskú soľ, ktorej spotrebujeme dvojnásobne viac, než sa odborníkmi odporúča. Podľa návrhu programu ozdravenia výživy obyvateľov, ktorý vypracovalo Ministerstvo zdravotníctva SR, nám v jedle, naopak, chýbajú vitamíny B2 a C, minerály ako vápnik a stopové prvky, napríklad železo. Nedostatočná je tiež spotreba ovocia a zeleniny.
Zo štúdie „Stravovacie zvyklosti Slovákov 2009“ vyplýva, že napriek neustále propagovanému zdravému životnému štýlu na Slovensku pretrváva trend konzumovania v prvom rade chutných ako zdravých jedál. Pre takmer dve tretiny Slovákov je dôležitá predovšetkým chuť, aj keď je jedlo menej zdravé. Konzumácia zdravých jedál je veľmi dôležitá pre takmer štvrtinu obyvateľov Slovenska, sú to prevažne ženy a ľudia, ktorí dbajú o svoju hmotnosť a zdravú výživu.
Čím sú ľudia starší, tým dôslednejšie by však mali dodržiavať nasledujúce pravidlá:
- jesť „ochranné“ potraviny – ryby, cesnak, cibuľu, kapustu, ovocie, zeleninu, paradajky, citróny, hrozno, jahody, olivový olej, bylinky, atď.;
- jesť veľa rôzneho ovocia a potravín rastlinného pôvodu;
- zvýšiť príjem vlákniny.
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča vo všeobecnosti denne konzumovať minimálne 400 g zeleniny a ovocia. Informácie o dôležitosti ovocia a zeleniny v našej strave viedli vedeckú komunitu k zavedeniu nutričného programu „5x denne“, ktorý odporúča jesť 5 alebo viac porcií ovocia alebo zeleniny denne. S týmto odporúčaním sa stotožňujú obidve svetové organizácie – WHO a Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo OSN (FAO) a rovnako aj rôzne ďalšie európske a americké vedecké organizácie. Potravinová pyramída alebo skladba vyváženého jedálnička na Slovensku, ako aj výživové odporúčania pre slovenskú populáciu sú v súlade s týmto odporúčaním.
„Aké sú bariéry, ktoré bránia ľuďom, aby jedli viac ovocia? Ľudia majú problém doniesť si ovocie alebo zeleninu napríklad do práce, pripraviť si ich, ošúpať. Jednou z možností, ako dosiahnuť, aby ste jedli 5 porcií ovocia denne, je zakomponovať ho do každého vášho jedla a vybrať si ovocný džús, napr. Cappy na desiatu alebo olovrant,“ odporúča MUDr. Miloš Bubán.
Naša slovenská kuchyňa je založená hlavne na bravčovom mäse, múke, zemiakoch, kapuste, fazuli, hrachu, hríboch, šošovici a mliečnych výrobkoch. Je mastnejšia ako napríklad talianska alebo španielska kuchyňa a patrí k tým „ťažším“. Stravovacie návyky Slovákov charakterizuje nadmerný energetický príjem a vysoký príjem tukov, ktorý presahuje priemerné odporúčané výživové dávky o približne 40 %. Problematická je aj nevyváženosť podielu základných živín, nadmerná konzumácia cukru, živočíšnych výrobkov, napríklad vajec či bravčového mäsa. Súčasne je naša strava veľmi bohatá na kuchynskú soľ, ktorej spotrebujeme dvojnásobne viac, než sa odborníkmi odporúča. Podľa návrhu programu ozdravenia výživy obyvateľov, ktorý vypracovalo Ministerstvo zdravotníctva SR, nám v jedle, naopak, chýbajú vitamíny B2 a C, minerály ako vápnik a stopové prvky, napríklad železo. Nedostatočná je tiež spotreba ovocia a zeleniny.
Zo štúdie „Stravovacie zvyklosti Slovákov 2009“ vyplýva, že napriek neustále propagovanému zdravému životnému štýlu na Slovensku pretrváva trend konzumovania v prvom rade chutných ako zdravých jedál. Pre takmer dve tretiny Slovákov je dôležitá predovšetkým chuť, aj keď je jedlo menej zdravé. Konzumácia zdravých jedál je veľmi dôležitá pre takmer štvrtinu obyvateľov Slovenska, sú to prevažne ženy a ľudia, ktorí dbajú o svoju hmotnosť a zdravú výživu.
Čím sú ľudia starší, tým dôslednejšie by však mali dodržiavať nasledujúce pravidlá:
- jesť „ochranné“ potraviny – ryby, cesnak, cibuľu, kapustu, ovocie, zeleninu, paradajky, citróny, hrozno, jahody, olivový olej, bylinky, atď.;
- jesť veľa rôzneho ovocia a potravín rastlinného pôvodu;
- zvýšiť príjem vlákniny.
Zlaté pravidlo „5x denne“
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča vo všeobecnosti denne konzumovať minimálne 400 g zeleniny a ovocia. Informácie o dôležitosti ovocia a zeleniny v našej strave viedli vedeckú komunitu k zavedeniu nutričného programu „5x denne“, ktorý odporúča jesť 5 alebo viac porcií ovocia alebo zeleniny denne. S týmto odporúčaním sa stotožňujú obidve svetové organizácie – WHO a Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo OSN (FAO) a rovnako aj rôzne ďalšie európske a americké vedecké organizácie. Potravinová pyramída alebo skladba vyváženého jedálnička na Slovensku, ako aj výživové odporúčania pre slovenskú populáciu sú v súlade s týmto odporúčaním.
„Aké sú bariéry, ktoré bránia ľuďom, aby jedli viac ovocia? Ľudia majú problém doniesť si ovocie alebo zeleninu napríklad do práce, pripraviť si ich, ošúpať. Jednou z možností, ako dosiahnuť, aby ste jedli 5 porcií ovocia denne, je zakomponovať ho do každého vášho jedla a vybrať si ovocný džús, napr. Cappy na desiatu alebo olovrant,“ odporúča MUDr. Miloš Bubán.
Ďalšie články
09.07.2009 23:27 Zdravá alternatíva30.06.2009 15:38 Schudnite odkyslením
22.06.2009 14:03 McCartneyho pondelky bez mäsa
22.02.2009 11:24 S olivovým olejom za zdravím