Káva proti cukrovke
Konzumácia kávy a čaju významným spôsobom znižuje riziko ochorenia diabetom druhého typu. Pred touto chorobou ale zrejme nechráni kofeín, pretože ešte lepšiu ochranu poskytuje káva, ktorá ho neobsahuje. Vyplýva to z niekoľkých štúdií zahŕňajúcich pol milióna ľudí a uverejnených v publikácii Archives of Internal Medicine.
Diabetes druhého typu je ochorenie, ktoré sa objavuje po 40. roku veku. Telo po štyridsiatke síce vylučuje inzulín, ale nevyužíva ho, ako by malo. Súčasťou liečby je zdravá výživa a pohyb. Podľa štúdie, ktorú zverejnil server BBC, sa znižuje riziko ochorenia touto formou cukrovky až o pätinu u ľudí, ktorí denne vypijú tri alebo štyri šálky kávy alebo čaju. U konzumentov rovnakého množstva kávy bez kofeínu bolo riziko nižšie dokonca až o tretinu. Pri detailnom rozbore výsledkov vyšlo najavo, že každá ďalšia káva pravdepodobnosť ochorenia znižuje o ďalších sedem percent.
Výskum koordinovala Rachel Huxleyová z univerzity v Sydney. Priaznivý účinok podľa nej nesúvisí s kofeínom, ale inými zložkami čaju a kávy. Môžu to byť napríklad horčík alebo kyselina chlorgenová, ktorá pôsobí ako antioxidant. Britská odborníčka na diabetes Victoria Kingová sa domnieva, že údaj o znižovaní rizika ochorenia nemožno zo štúdie interpretovať, kým nebude jasné, nakoľko sa na tom mohli podieľať napríklad diéta alebo zvýšená telesná aktivita a tiež kým nebude známe, ktoré zložky kávy a čaju vlastne toto riziko znižujú.
"Isté je iba to, že ochorenia diabetom druhého typu súvisí so životným štýlom. Mnohým prípadom ochorenia sa dá preto predísť aktivitou a vyváženou stravou, teda jedlom s nízkym obsahom tukov a cukru a s väčším množstvom ovocia a zeleniny," povedala Kingová.
Foto: isifa.com
Diabetes druhého typu je ochorenie, ktoré sa objavuje po 40. roku veku. Telo po štyridsiatke síce vylučuje inzulín, ale nevyužíva ho, ako by malo. Súčasťou liečby je zdravá výživa a pohyb. Podľa štúdie, ktorú zverejnil server BBC, sa znižuje riziko ochorenia touto formou cukrovky až o pätinu u ľudí, ktorí denne vypijú tri alebo štyri šálky kávy alebo čaju. U konzumentov rovnakého množstva kávy bez kofeínu bolo riziko nižšie dokonca až o tretinu. Pri detailnom rozbore výsledkov vyšlo najavo, že každá ďalšia káva pravdepodobnosť ochorenia znižuje o ďalších sedem percent.
Výskum koordinovala Rachel Huxleyová z univerzity v Sydney. Priaznivý účinok podľa nej nesúvisí s kofeínom, ale inými zložkami čaju a kávy. Môžu to byť napríklad horčík alebo kyselina chlorgenová, ktorá pôsobí ako antioxidant. Britská odborníčka na diabetes Victoria Kingová sa domnieva, že údaj o znižovaní rizika ochorenia nemožno zo štúdie interpretovať, kým nebude jasné, nakoľko sa na tom mohli podieľať napríklad diéta alebo zvýšená telesná aktivita a tiež kým nebude známe, ktoré zložky kávy a čaju vlastne toto riziko znižujú.
"Isté je iba to, že ochorenia diabetom druhého typu súvisí so životným štýlom. Mnohým prípadom ochorenia sa dá preto predísť aktivitou a vyváženou stravou, teda jedlom s nízkym obsahom tukov a cukru a s väčším množstvom ovocia a zeleniny," povedala Kingová.
Foto: isifa.com
Ďalšie články
12.08.2012 23:36 Riziká redukčných diét a rýchleho chudnutia16.07.2012 23:43 Obávate sa nastávajúcej letnej sezóny? Dajte zbohom nadváhe!
27.03.2010 19:10 Na nádchu a alergiu morskou vodou
22.03.2010 13:48 Stačia dva poháre denne
25.02.2010 10:28 Očista pečene