Na zdravie, alebo všetko o sekte

Od nepamäti sa konzumácia šumivého vína spája s pozitívnymi pocitmi, chvíľami pohody a radosti. Niet divu, pretože žiadny iný nápoj v sebe nespája takú harmóniu sviežosti, elegancie, temperamentu a štýlu. Silvester bez otvárania fľaše tohto perlivého moku si už nikto ani nevie predstaviť. Jeho výberu je však potrebné venovať zvýšenú pozornosť, pretože obchody ponúkajú rôzne druhy „bublinkových“ vín, ktoré sa kvalitou výrazne líšia a nie každý môžeme nazvať sektom.

Pravý sekt alebo šumivé víno je vyrobené z vína a obsahuje prírodné perlenie (CO2), ktoré vzniká prirodzeným procesom kvasenia. Vyrába sa z kvalitnej zmesi vín, nazývanej cuvée. Do tejto zmesi sa pridávajú kvasinky a presná dávka cukru, ktoré vyvolajú proces druhotného kvasenia. Kvasenie a zrenie trvá minimálne 6 mesiacov a víno získava svoju charakteristickú vôňu a chuť. Počas druhotného kvasenia vína sa cukor zmení na alkohol a oxid uhličitý (CO2). Keďže kvasenie prebieha v uzavretých kvasných nádobách, resp. v tlakových fľašiach, vzniknutý CO2 sa prirodzene viaže na víno a zostáva v ňom. Šumivé víno tak prirodzeným spôsobom získava bublinky a jemné perlenie, ktoré lahodne pôsobí na jazyku. Pri správnom skladovaní a podávaní si šumivé víno po otvorení fľaše dlho zachováva príjemné perlenie a nevyšumí tak rýchlo ako sýtené víno.

Šampanské je označenie pre sekt, ktorý pochádza len z oblasti „Champagne“ na severe Francúzska. Šumivé vína pochádzajúce z iných oblastí sa označujú ako sekt. Rovnaké metódy, aké sa používajú pri výrobe „pravého šampanského“, sa používajú aj na Slovensku. Slovenské šumivé víno je preto kvalitatívne porovnateľné s pravým „šampanským“. Napríklad Slovenský sekt Hubert Club Brut, od spoločnosti Hubert J.E. získal v tvrdej celosvetovej konkurencii striebornú medailu na jednej z najväčších výstav vín na svete „Vinalies Internationales 2005“, ktorá sa konala práve vo Francúzskom Paríži.

Sýtené vína sú lacnejšou náhradou šumivého vína. Vyrábajú sa väčšinou z menej kvalitného vína, do ktorého sa umelo pridáva oxid uhličitý. Sýtené víno tak neprechádza žiadnym procesom zrenia a jeho výroba je časovo nenáročná. Rovnako ako pri sóde, či iných sýtených nealkoholických nápojoch vyrábaných týmto spôsobom, bublinky po otvorení fľaše rýchlo vyprchajú a vytvárajú pri konzumácii „agresívnejší“ chuťový vnem.

Všeobecne sa odporúča, aby sa sekt po zakúpení príliš dlho neskladoval. Aby sa však čas, ktorý uplynie medzi zakúpením a konzumáciou sektu preklenul čo najoptimálnejšie, malo by sa dbať na to, aby sa sekt skladoval na chladnom, pokojnom a tmavom mieste. Spravidla sú na tento účel vhodné vínne pivnice alebo špeciálne chladničky na víno. Uprednostňuje sa skladovanie v stoji pred skladovaním ležmo. Pri skladovaní v stoji sa vo voľnom priestore medzi hladinou a zátkou vytvorí ochranná atmosféra, ktorá zabraňuje vysúšaniu zátky i akejkoľvek oxidácii. Mimoriadne škodlivé je pre sekt kolísanie teplôt. Časté ochladzovanie škodí sektu rovnako ako preprava v prehriatom kufre auta. Okrem toho by sa mal sekt chrániť pred pôsobením svetla, pretože svetlo urýchľuje oxidačné procesy, a tým aj jeho starnutie.
V prípade správnej manipulácie a skladovania sa odporúča sekt uzavretý s plastovým uzáverom konzumovať do 2 rokov a fľaše uzavreté s prírodným korkom do 3 rokov.

Pred konzumáciou by mal mať sekt prirodzene čas na zotavenie po preprave. Vtedy sa môže mousseux (francúzsky výraz pre perlenie v poháriku sektu) opäť intenzívne naviazať na sekt a zabráni sa nadmernému peneniu obsahu fľaše po odstránení zátky. Decentné otváranie šumivého vína vyžaduje určitú ľahko osvojiteľnú zručnosť. Aby sa zabránilo peneniu, musí mať víno odporúčanú teplotu. Pri otváraní musí byť fľaša naklonená mierne šikmo, aby sa tlak CO2 koncentroval na stenu a nie na ústie, čo takisto obmedzí prípadné penenie.

Pri otváraní sektu s umelohmotnou zátkou musíme pri uvoľňovaní košíka pridŕžať zátku palcom, aby nekontrolovane nevyletela. Zátku uvoľňujeme opatrnými kývavo – otočnými pohybmi spolu s košíkom. Pri otváraní sektu s korkovým úzáverom opatrne odstránime košík, potom fľašu uchopíme za dno a nakloníme ju do 45° uhla. Pri takomto sklone fľaše tlak nestúpa smerom k hrdlu, ale ku stene fľaše a tak sekt po otvorení nevyšumí a zachová si typické perlenie. Zátku uvoľňujeme tak, že otáčame fľašou v smere hodinových ručičiek a zátku len držíme. Zátka sa otáčaním fľaše pomaly z fľaše vytočí, otvorenie by nemalo spôsobiť ranu, len decentné „zasyčanie“.

Iné je to samozrejme na otvorených priestranstvách pri dynamických oslavách, kde potrebujeme doladiť atmosféru podujatia práve efektným „výstrelom“ a vyšumením sektu.

Nesprávna teplota môže prekaziť chuťový vnem a preto každý nápoj potrebuje tú správnu teplotu na pitie. Biele a ružové vína rozvinú naplno svoju arómu pri teplote 10-12° C, zatiaľ čo červené vína chutia najlepšie asi pri 16-18° C. Sekt sa má piť o niečo chladnejší. Optimálna teplota na konzumáciu je u bieleho sektu 5-7° C, u ružového sektu 6-8° C a u červeného sektu 9-11° C.

Ak sa neočakávane ohlási návšteva, potom je potrebné naplniť vedierko na chladenie sektu kúskami ľadu, zaliať vodou a na kúsky ľadu nasypať asi 2 polievkové lyžice soli. Ľad sa pritom roztopí a vznikne teplo difúzneho odparovania. Potom stačí len fľašu opatrne otáčať sem a tam v tomto studenom soľnom roztoku. Asi po 10 minútach dosiahne sekt prijateľnú teplotu na konzumáciu. Tento postup nazývajú odborníci „frapovanie“.

Na konzumáciu sektu sa odporúča používať tenkostenné, úzke poháre, tzv. flauty, aby mohol naplno vyniknúť buket a brilantná hra bubliniek. Ideálne sú poháre, ktoré majú na najhlbšom mieste zdrsnenie, tzv. ,,bod mousseaux“. V minulosti populárny pohár v tvare misky nie je na sekt vhodný, pretože bublinky z neho rýchlo vyprchajú, pohár sa ťažšie drží a sekt rýchlejšie stratí správnu teplotu. Pohár s tichým i šumivým vínom sa správne drží jemne za stopku spojením palca a ukazováka. Spoločensky nevhodné držanie pohára je za najširšiu časť pohára, v ktorej sa nachádza nápoj.

Foto: isifa.com


Bookmark and Share
 

Ďalšie články

10.03.2010 13:05 Máte radi Mozzarellu?
22.02.2010 16:15 Tá správna chuť a aróma
25.01.2010 18:24 Unikátny chuťový zážitok
25.11.2009 20:46 Trend v príprave kávy
25.11.2009 12:30 Kontrolované sladkosti

Diskusia

Pridaj príspevok



späť

Móda ulice


Fashion people


Najnovšie

TV Štýl 24

 

Odporúčame

Anketa

Čo sa chystáte zaradiť do svojej jarnej garderóby?

 pletený kardigán spolu so stále aktuálnymi legínami (70)

 koženú bundu v kombinácii s mini a členkovými topánkami (66)

 džínsový outfit vo western štýle (62)

 trendový béžový trenčkot na šatách v štýle „first lady“ (79)


     Spolu: 277x