Švajčiari hľadajú ideálnu čokoládu

Nepriberá sa po nej a v teple sa neroztápa. Vedci sa usilujú o skutočne ideálnu čokoládu, nielen chudobnú na kalórie, ale predovšetkým schopnú odolávať teplotám dosahujúcim až 55°C, napísala agentúra AFP. Tento výsledok je možné dosiahnuť osobitným výrobným procesom a nižším obsahom kakaového masla.

Tento typ čokolády odolávajúcej teplu nie je vynálezom 21. storočia. Už roky ju konzumujú švajčiarski a americkí vojaci, ale nikdy nebola vyrábaná priemyselne. Svetový líder v odbore čokolády Barry Callebaut verí, že mu jeho nový produkt umožní podstatne zvýšiť predaj v teplejších oblastiach. Hans Vriens, riaditeľ inovácií, nepochybuje o výsledku, pretože podľa jeho slov nestráca čokoláda, ktorá sa nerozpúšťa, nič zo svojej chuti. Je rovnako chrumkavá a vďaka vedeckému zázraku sa rozpúšťa iba v kontakte so slinami. Táto inovácia zďaleka nie je jediná. Okrem čokolády odolávajúcej teplu pracujú vedci z Barry Callebaut na čokoládovej pochúťke, ktorá by robila ľudí šťastnými vďaka priaznivým účinkom fenyletylaminu, látke pôsobiacej ako antidepresívum. "Ide o už známy stimulant, ktorý je možné izolovať a získať tak „šťastnú“ čokoládu," dodal Hans Vriens.

Barry Callebaut nie je jedinou švajčiarskou firmou, ktorá ide cestou výskumu. Ďalší známy výrobca čokolády Nestlé chce v septembri otvoriť prvé výskumné centrum zaoberajúce sa výlučne vývojom luxusnej čokolády. V tomto centre sa spojí umenie výrobcov čokolády z celého sveta, najlepších cukrárov a expertov na zmyslové vnímanie, ako aj najväčších odborníkov na obalovú techniku, prezradil Simon Robertson, šéf výskumu a vývoja u Nestlé.

Nezávislí švajčiarski výrobcovia čokolády však pred týmito novými smermi varujú. Podľa nich zostáva používanie prírodných prísad jediným spôsobom, ako získať najlepšiu a najchutnejšiu čokoládu.

Foto: isifa.com

Bookmark and Share
 

Ďalšie články

10.03.2010 13:05 Máte radi Mozzarellu?
22.02.2010 16:15 Tá správna chuť a aróma
25.01.2010 18:24 Unikátny chuťový zážitok
25.11.2009 20:46 Trend v príprave kávy
25.11.2009 12:30 Kontrolované sladkosti

Diskusia

Pridaj príspevok



späť

Móda ulice


Fashion people


Najnovšie

TV Štýl 24

 

Odporúčame

Anketa

Čo sa chystáte zaradiť do svojej jarnej garderóby?

 pletený kardigán spolu so stále aktuálnymi legínami (69)

 koženú bundu v kombinácii s mini a členkovými topánkami (66)

 džínsový outfit vo western štýle (62)

 trendový béžový trenčkot na šatách v štýle „first lady“ (75)


     Spolu: 272x