Vianočné dobroty
Viete si predstaviť sviatočný vianočný stôl bez vanilkových rožkov. Náš recept je overený a práve teraz je čas, aby ste ich napiekli, pretože vanilkové rožky potrebujú istý čas, aby pekne zvlhli. A spolu s vanilkovými rožkami odporúčame aj Hankine tortičky, teda kolieska z lineckého cesta zlepované orechovým krémom.
Potrebujeme:
30 dkg hladkej múky
20 dkg masla
11 dkg mletých vlašských orechov
11 dkg práškového cukru
1 žĺtok
1 vanilkový cukor
Postup:
Cesto vypracujeme a necháme niekoľko hodím odležať v chladničke, najlepšie cez noc. Cesto vyberieme a počkáme, kým nebude mať izbovú teplotu. Potom ho na pracovnej doske spracujeme do dlhších šúlancov o priemere troch centimetrov a z nich krájame asi jeden centimeter široké kolieska, ktoré šúlaním tvarujeme na rožky. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov do zlatova. Ešte teplé rožky obalíme v práškovom cukre dochutenom mletou vanilkou.
Potrebujeme:
(cesto na kolieska)
30 dkg hladkej múky
10 dkg práškového cukru
1 vanilkový cukor
12 dkg masla
2 žĺtka
3 PL mlieka
½ balíčka kypriaceho prášku do pečiva
(krém)
7 PL mlieka
10 dkg práškového cukru
1 vanilkový cukor
1 KL kakaa
3 žĺtka
15 dkg masla
15 dkg mletých vlašských orechov
Postup:
Z ingrediencií vypravujeme cesto, ktoré rozvaľkáme na hrúbku 2 – 3 milimetrov a vykrajujeme kolieska. Upečieme ich v rúre vyhriatej na 180 stupňov.
Upečené kolieska zlepujeme krémom, ktorý sme pripravili nasledovne. Sedem lyžíc mlieka s cukrom, vanilkovým cukrom, kakaom a troma žĺtkami uvaríme na puding, ktorý necháme vychladnúť a potom do neho zamiešame orechy a maslo. Zlepené kolieska ozdobíme zhora opäť lyžičkou krému, do ktorého vtlačíme celú polovicu vlašského orecha.
Vanilkové rožky
Potrebujeme:
30 dkg hladkej múky
20 dkg masla
11 dkg mletých vlašských orechov
11 dkg práškového cukru
1 žĺtok
1 vanilkový cukor
Postup:
Cesto vypracujeme a necháme niekoľko hodím odležať v chladničke, najlepšie cez noc. Cesto vyberieme a počkáme, kým nebude mať izbovú teplotu. Potom ho na pracovnej doske spracujeme do dlhších šúlancov o priemere troch centimetrov a z nich krájame asi jeden centimeter široké kolieska, ktoré šúlaním tvarujeme na rožky. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov do zlatova. Ešte teplé rožky obalíme v práškovom cukre dochutenom mletou vanilkou.
Hankine tortičky
Potrebujeme:
(cesto na kolieska)
30 dkg hladkej múky
10 dkg práškového cukru
1 vanilkový cukor
12 dkg masla
2 žĺtka
3 PL mlieka
½ balíčka kypriaceho prášku do pečiva
(krém)
7 PL mlieka
10 dkg práškového cukru
1 vanilkový cukor
1 KL kakaa
3 žĺtka
15 dkg masla
15 dkg mletých vlašských orechov
Postup:
Z ingrediencií vypravujeme cesto, ktoré rozvaľkáme na hrúbku 2 – 3 milimetrov a vykrajujeme kolieska. Upečieme ich v rúre vyhriatej na 180 stupňov.
Upečené kolieska zlepujeme krémom, ktorý sme pripravili nasledovne. Sedem lyžíc mlieka s cukrom, vanilkovým cukrom, kakaom a troma žĺtkami uvaríme na puding, ktorý necháme vychladnúť a potom do neho zamiešame orechy a maslo. Zlepené kolieska ozdobíme zhora opäť lyžičkou krému, do ktorého vtlačíme celú polovicu vlašského orecha.
Ďalšie články
10.02.2009 10:02 Čokoládová horúčka09.02.2009 10:00 To pravé orechové