Zeleninové polievky
« späť na kategórie receptov
streda, 09.09.2009
Brokolicová polievka
Brokolicu dajte variť na 2-3 min. do zmäknutia a vyberte ju z vody. Ak hlúbiky nie sú dosť mäkké, nechajte ich osobitne ešte krátko povariť. Do vývaru pridajte bujónové kocky. Žĺtky, smotanu a múku vyšľahajte, pridajte do vriacej polievky a dochuťte. Nakoniec pridajte uvarenú brokolicu rozobranú na malé ružičky. Polievku podávajte horúcu.celý príspevok...
streda, 09.09.2009
Brokolicová polievka s krutónmi
Brokolicu očistite, umyte a nakrájajte na kúsky. Cibuľu olúpte a nasekajte. Slaninu zbavte kože, pokrájajte na rezance a zoškvarte. Pridajte cibuľu a nechajte ju zosklovatieť. Potom prisypte múku a za stáleho miešania ju opražte. Prilejte 1,5 I vody, pridajte masox, podľa chuti osoľte a varte asi 20 min. Nakoniec dajte do polievky nakrájanú brokolicu a krátko (asi 5 min) ju povarte.celý príspevok...
streda, 09.09.2009
Brokolicová polievka so syrovými knedličkami
Brokolicu umyte, rozoberte na ružičky, dajte do vriacej vody a pridajte rozmrvený bujón. Keď je brokolica mäkká, trochu ju popučte. Syr rozmiešajte, pridajte strúhanku, rozšľahané vajce a posekanú pažítku (majoránku). Všetko spolu dobre zmiešajte. Zo zmesi lyžičkou formujte malé knedličky a vkladajte ich do polievky. Keď vyplávajú na povrch, polievku odstavte. Ak treba, dochuťte ju soľou alebo zeleninovou koreniacou zmesou.celý príspevok...
streda, 09.09.2009
Brokolicová polievka so zemiakmi
Z umytej a očistenej brokolice odstránime tvrdé hlúbovité časti. Potom ju pokrájame nadrobno. Očistenú cibuľu posekáme, speníme v rozohriatom rastlinnom oleji, pridáme pokrájanú brokolicu, poprášime hladkou múkou a krátko opražíme. Potom zalejeme vriacou vodou, pridáme očistené a pokrájané zemiaky, cesnak rozotretý zo soľou, mleté čierne korenie, rascu, podľa chuti osolíme a uvaríme do mäkka. Hotovú polievku ochutíme majoránkou. celý príspevok...streda, 09.09.2009
Brokolicová polievka z hubami
Očistenú, nadrobno posekanú cibuľu speňte na rozohriatom rastlinnom oleji, pridajte nadrobno pokrájanú brokolicu bez hlúbovitých častí, posypte hladkou múkou a za stáleho miešania krátko opražte. Zalejte vodou, pridajte vopred namočené sušené huby alebo na plátky pokrájané čerstvé huby. Osoľte, ochuťte drvenou rascou a uvarte do mäkka. Hotovú polievku dochuťte nadrobno posekanou zelenou petržlenovou vňaťou. Podávajte s kockami čierneho chleba, ktoré opražte nasucho alebo na troche rastlinného oleja. celý príspevok...streda, 09.09.2009
Cesnaková krúpová polievka
Na tuku dozlatista opražte krúpy, zalejte vodou, osoľte a duste domäkka. Keď sú krúpy mäkké, polievku zahustite nasucho opraženou múkou, ochuťte cesnakom rozotreným so soľou, majoránkou a nadrobno posekanou petržlenovou vňaťou.celý príspevok...
streda, 09.09.2009
Cibuľačka so syrovými toastami
Cibuľu prekrojte na polovice a potom pokrájajte na plátky. V hrnci rozpustite domácu masť a na ňom nechajte cibuľu zozlatnúť. Potom ju zalejte vínom a dôkladne premiešajte. Zalejte vývarom a nechajte asi 10 min. variť. Dochuťte vegetou a osoľte. Odstavte z ohňa a pridajte pór nakrájaný na veľké šikmé krúžky. Veku nakrájajte na plátky a natrite maslom. Syr nastrúhajte na jemnom strúhadle a veky ním bohato posypte. Zapečte v rúre a podávajte s polievkou. celý príspevok...streda, 09.09.2009
Cibuľová polievka
Cibuľu olúpte a nakrájajte na tenké plátky. Poduste na tuku v otvorenom tlakovom hrnci. Nalejte na ňu vývar a hrniec uzavrite. Povarte. Potom prilejte víno a ochuťte soľou, mletým bielym korením. Z veky pripravte drobné kocky opečené na tuku. Rozdeľte ich na taniere a zalejte polievkou. Nakoniec posypte strúhaným syrom. celý príspevok...streda, 09.09.2009
Domáca cesnačka
Dajte variť vodu v hrnci a po 3 min. varenia vody prihoďte bujón. Medzitým než sa bujón rozpustí tak olúpte cesnak, pridajte ho s korením do vriacej vody. Po 10 min. varenia prihoďte vajíčka zmiešané s múkou a varte asi 10 minút. Podávajte na tanier s pravým chlebom. celý príspevok...streda, 09.09.2009
Francúzska polievka
Všetku zeleninu umyte. Kaleráb olúpte a nakrájajte na tenké plátky. Mrkvu oškrabte a nakrájajte na kolieska. Kapustu a kel zbavte hlúbu a narežte na rezance. V hrnci rozpustite maslo a všetku zeleninu na ňom opražte. Potom ju zalejte 1 l vriacej vody, osoľte a priveďte do varu. Po 5 min. pridajte hrášok a všetko varte takmer domäkka (zelenina by pri podávaní mala a byť chrumkavá). celý príspevok...streda, 09.09.2009
Jemná brokolicová polievka
Do osolenej vody dajte variť očistené a pokrájané zemiaky. Keď sú už takmer mäkké, pridajte k nim opláchnutú brokolicu rozobratú na ružičky aj s hlúbikom. Povarte do zmäknutia a sceďte. Vývar si nechajte na polievku. na oleji popražte cibuľku posekanú nadrobno, pridajte múku, premiešajte zalejte mliekom a postupe rieďte vývarom. celý príspevok...streda, 09.09.2009
Kalerábová polievka
Kaleráby olúpte a nastrúhajte na hrubom strúhadle. V hrnci rozohrejte maslo a kaleráby na ňom speňte. Potom ich zalejte vodou, priveďte do varu a 10 min. varte. Paradajky a pór umyte a oboje nakrájajte na kolieska, ktoré pridajte ku kalerábom. Osoľte, okoreňte polievkovým korením a varte ešte ďalších 20 min. Polievku stiahnite z platne a zašľahajte do nej vajce. Rozdeľte ju na taniere, posypte strúhaným syrom, pažítkou a podávajte. celý príspevok...streda, 09.09.2009
Kalerábová polievka s ryžou
Kaleráby očistite, pokrájajte na rezančeky, krátko opražte na masle, pridajte prebratú a umytú ryžu, soľ, postrúhaný muškátový orech a zalejte vriacou vodou (vývarom). Z múky a masla si pripravte zápražku, ktorú zrieďte vodou, povarte a pridajte ku kalerábu. Znovu povarte a dochuťte kyslou smotanou, citrónovou šťavou a pridajte umytú, posekanú petržlenovú vňať. celý príspevok...streda, 09.09.2009
Kapustnica s fazuľou
Údené koleno umyte a dajte variť do studenej vody spolu s fazuľou. Keď je koleno polomäkké, pridajte kyslú kapustu a ďalej varte, až sa mäso oddelí od kosti. Potom ho vyberte, oberte, nakrájajte na kúsky a vráťte späť do polievky. Asi 45 min. pred dovarením pridajte opláchnutú ryžu a koreniny. Tesne pred dovarením vmiešajte smotanu a nakrájanú klobásu. celý príspevok...streda, 09.09.2009
Kapustnica s hubami
Pokrájajte cibuľu a opražte ju na oleji, pridajte paradajkový pretlak a zalejte 1,5 l vody. Pridajte opláchnutú kapustu, huby namočené vo vode, soľ, vegetu, bobkový list a varte asi 45 min. Zahustite ošúpanými, najemno postrúhanými zemiakmi a varte asi 15 min. Občas premiešajte. Kapustnicu podávajte na tanieroch a ozdobte 1 PL kyslej smotany.celý príspevok...
Móda ulice
Fashion people
Najnovšie
Kŕčové žily, ako sa ich zbaviť? Poradíme vám ako na to!
Riziká redukčných diét a rýchleho chudnutia
Obávate sa nastávajúcej letnej sezóny? Dajte zbohom nadváhe!
Trápia vás vši a hnidy? Zbavte sa pohromy vo vlasoch.
Zdravé chudnutie v jednej krabičke - krabičková diéta
Hviezdna kvalita kolekcie H&M Fashion against AIDS
Riziká redukčných diét a rýchleho chudnutia
Obávate sa nastávajúcej letnej sezóny? Dajte zbohom nadváhe!
Trápia vás vši a hnidy? Zbavte sa pohromy vo vlasoch.
Zdravé chudnutie v jednej krabičke - krabičková diéta
Hviezdna kvalita kolekcie H&M Fashion against AIDS
TV Štýl 24
Odporúčame
Anketa
Čo sa chystáte zaradiť do svojej jarnej garderóby?